Жюстин Томс ще представи романа си „Clair de Lune“ или „На лунна светлина“ на 31 януари от 17:30 часа в Исторически музей – Дряново. През последните 10 години авторката работи задълбочено по темата за гоненията над арменците около 1915 г. в Европа преди, по време и след Втората световна война, както и след идването на социализма в България и лагерите у нас, информират от културния институт.
В резултат на изследването се ражда епосът „Clair de Lune“, който проследява динамиката на историческите процеси в България и Европа през двадесети век през призмата на един живот.
„Реших да поканим Жюстин Томс след разговор с приятел, който беше присъствал на нейно представяне в друг град. Той беше впечатлен от съдържанието на книгата и от стила на автора. Прочитайки романа, аз също се убедих в това. Тази история трябва да бъде чута от колкото може по-широк кръг хора. Книгата разкрива нелекия живот на една арменка, която като дете бяга от кланетата в Турция в Париж. По-късно се омъжва и заживява в България. Но идва Втората световна война и семейството ѝ е разбито, тя губи децата си, съпруга си, дома си, а накрая е отведена в трудов лагер“, каза за БТА Иван Христов, директор на Исторически музей – Дряново. 
Жюстин Томс е родена през 1971 година в София. Завършва педагогика, след което френска филология и философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е експерт в областта на дигиталните медии и комуникациите от края на 90-те години до днес. Преподава в Нов български университет. Автор е на редица книги по темата. „Clair de lune“ е първият ѝ художествен роман.