Три премиери и два "комерсиални" проекта подготвя Държавната опера в Русе до края на творческия сезон през тази година. Това каза в интервю за БТА директорът на културния институт Пламен Бейков. 
Първата премиера за новата година е операта "Тоска", която ще бъде представена на 25 февруари. 
"Това ще бъде иновативен спектакъл с виртуален декор, който ще се прожектира. Това ще създаде особена среда на сценичното действие. Режисьор е Орлин Анастасов", обясни Бейков. 
Оркестърът на Русенската опера ще открие и 62-рото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" на 16 март тази година.  
"Имаме честта да открием тазгодишното издание на фестивала с концертно изпълнение на балета "Калиопа" - новата творба на композитора и диригент Емил Табаков. Балетът е изключително тясно свързан с Русе. Емил Табаков и авторът на либретото Александър Малчев са от Русе. Темата е изключително русенска. Балетът интерпретира градската легенда за любовта между Калиопа и Мидхат паша. Стратегията е първоначално произведението да бъде представено като музикална творба, а след това сме в търсене на средства да създадем достойна продукция на този балет. Надявам, се че до края на годината ще успеем", обясни Бейков.
Втората премиера на Русенската опера ще се състои на 27 март тази година.  
"Ще представим историческата опера "Лето 893" от Парашкев Хаджиев. През тази година се навършват 50 години от първото изпълнение на операта и 1130 години от Преславския църковно-народен събор, с който приключва процесът на покръстването. С тази постановка ще гостуваме и във Велико Търново", обясни Бейков. 
Той каза още, че оркестърът на Русенската опера ще закрие международния фестивал "Мартенски музикални дни" на 2 април тази година със симфоничен концерт. Диригент ще бъде Юрий Илинов. 
Бейков информира, че през лятото Русенската опера ще организира отново фестивала "Сцена под звездите". 
"Ще представим също балетния спектакъл "Зле опазеното момиче", операта "Аида", ще имаме премиера на "Норма", каза Бейков. 
Директорът на Русенската опера обясни, че трупата работи и върху два комерсиални проекта. 
"Ще приключим творческия сезон със съвместен проект с група "Кикимора". Това е концерт, който ще включва известни парчета на рок групи, които са направени в аранжименти за симфоничен оркестър и за рок бандата", обясни Бейков. 
Вторият проект ще е с Братя Аргирови. 
"В същността си те са класически музиканти - единият свири на пиано, а другият е виолончелист. В концерта ще се включат и оперни певци, а диригент ще бъде главният диригент на Русенската опера Димитър Косев, който е много добър аранжор на популярна музика", обясни Бейков. 
Русенската опера е обърнала сериозно поглед и към детската аудитория. Ще бъде създаден спектакълът "Приказка за вълшебната флейта" по операта "Вълшебната флейта" от Моцарт, който е по спечелен проект пред Национален фонд "Култура". 
Бейков каза още, че ще продължат и образователните концерти за деца. Към тях има голям интерес не само от училища, но и от детски градини.
Броят на зрителите расте, но финансовото състояние на Русенската опера не е добро
По думите на Бейков от началото на творческия сезон се наблюдава постоянно нарастване на броя на зрителите, посещаващи спектакли на Русенската опера. 
"Смея да се полаская, че това покачване се дължи и на промотирането на продукциите", обясни директорът на културния институт. 
Въпреки това финансовото състояние на Русенската опера не е добро. "Тя продължава да бъде в този акумулиран през годините дълг, който вече е близо 6 млн. лева. За съжаление, той продължава да се натрупва, тъй като все още броят на зрителите, който могат да закупят количество билети на определена стойност, е нисък и не е достатъчен. Изплащането на заплати генерира този дълг, който нараства - макар и с по-бавни темпове", каза Бейков. 
Той коментира, че изход от тази ситуация може да има с нормативни промени на методиката, по която се осъществява финансирането на културните институти. 
В Русенската опера работят повече от 260 души. По думите на Бейков заплатите на служителите са едни от най-ниските в страната. Средното възнаграждение е около 1000 - 1050 лева. "Текучество на служители има и то засяга предимно оркестъра. Мисля, че основната причина е ниското заплащане. Обявяваме конкурси. Явяват се прекрасни кандидати, които след като разберат какви са условията, се отказват да дойдат при нас", коментира Бейков. 
Той припомни, че в България има само пет опери - в Русе, София, Стара Загора, Варна и Бургас, както и една общинска опера в Благоевград.
"Нашето позициониране в Северна България ни задължава да осигуряваме достъп до култура на жителите от Дунавския регион. В моята стратегия изключително много залагам на това. Например ние почти традиционно гостуваме в Свищов и в Тутракан", каза Бейков. 
Нужни са около 6 млн. лева за реконструкция на сцената на Русенската опера и свързаните с нея помещения
Той обясни и докъде е стигнал ремонтът на сградата на Русенската опера, която пострада сериозно при голям пожар преди малко повече от две години. 
"Покривът вече е изграден. Монтирана е повече от половината от подемната техника. Сцената в момента е чиста и топла, ще репетираме там, докато започнат следващите ремонти", каза Бейков. 
По думите му почти е готов проектът за реконструкция на сцената и функционално свързаните с нея помещения. Необходими са около 6 млн. лева. Това включва изработване на товарен асансьор, разширяване на оркестрината, изграждане на сценична техника, ново осветление и електрическа инсталация. 
"Сцената и нейните функционални помещения не са ремонтирани основно от 50 години. Има страшно много работа. Готови сме и с други проекти - за укрепването на сградата и за регулиране на наклоните на територията около нея, за да може дъждовните води да се отичат, където трябва", каза Бейков.
"Тези средства ще осигурят създаването на модерна сцена - с озвучаване, с възможност за звукозапис, с най-доброто осветление. Кога ще се върнем обратно в сградата зависи от две неща - как ще протекат процедурите, свързани с обществените поръчки, а другото условие е средствата да бъдат регулярно отпускани. Планираме осъществяване на етапите до 2025 година включително", обясни директорът на Държавната опера в Русе.