Турнирът Лига на нациите на УЕФА ще бъде разширен с нов елиминационен кръг след 2024 година, съобщиха от Европейската футболна централа след днешното заседание на Изпълнителния комитет в Нион (Швейцария).
Елиминационният кръг ще се играе през март и ще създаде приемственост между груповата фаза, завършваща през ноември, и финалите през юни. Победителите и подгласниците в групите на Лига А ще участват в четвъртфинали на разменено гостуване, а победителите ще се класират за финалната четворка.
УЕФА обяви и други промени. Европейските квалификации за Европейско и Световно първенство ще бъдат по-обединени, като отборите ще бъдат разпределени в 12 групи от четири или пет тима. Победителите в 12-е групи ще се класират директно за турнирите, както обикновено, докато вторите също ще се класират директно или ще участват в плейофни мачове.
"Одобрените нови формати за тези състезания ще влязат в сила през септември 2024 година", се казва в изявление на УЕФА.
 "Новият формат обещава да донесе повече вълнение във футболните състезания на националните отбори на Европа, които продължават да се увеличават", каза президентът на УЕФА Александър Чеферин.