Олимпийската шампионка в отборния турнир по фигурно пързаляне от Игрите в Пекин 2022 Камила Валиева призна, че е обмисляла да се оттегли от професионалния спорт. Рускинята каза това по време на образователния маратон "Пространство на знанието", предава ТАСС.
"Имах такива мисли. Всеки има трудни моменти, фигуристите също, когато нещо не се получава, мислиш, че е катастрофа. Оцелява най-силният, който преодолява себе си, тези емоции понякога стигат до върха. Трябва да си дадете почивка, защото ако работите през цялото време в един момент не искате нищо. Почивката е добра, трябва да си починете и да започнете работа с нови сили", каза Валиева.
16-годишната рускиня е европейска шампионка за 2022-а, държи световните рекорди за най-високи оценки в кратката и волната програма, както и в общия сбор от двете.
Валиева призна още, че иска да се пробва като треньор на деца.
"Бих искала да се опитам да бъда треньор, искам да тренирам деца. За да направите това обаче, трябва да учите психология, да си поставите цели, да разработите правилен план за тренировки, така че спортистите да не излизат уморени или неподготвени за състезанията", заяви Валиева.
Фигуристката също така разкри, че планира да влезе в университет.
"Като начало, искам да получа първото си треньорско образование и след известно време ще помисля какво да правя. И след това ще отида, където реша. Много харесвам математиката", каза рускинята.