Наложително е Швеция и Финландия, които искат да влязат в НАТО, да изпълнят задълженията си съгласно тристранния меморандум с Турция от юни 2022 г., предприемайки конкретни стъпки в борбата срещу терористичните организации, заяви днес Съветът за национална сигурност на Турция след заседание, председателствано от президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция.
Съветът "остро осъжда отвратителните атаки" срещу свещената книга на мюсюлманите Корана и заявява, че те са "проява на антиислямски расизъм, насочен срещу свещените ценности на милиарди хора", се посочва още в съобщението.
Страните, които искат да се присъединят към НАТО, трябва да действат съгласно законите и духа на алианса, изтъква още съветът, като отбелязва, че "тези, които насърчават и защитават действия, подкопаващи ценности като свободата на религията, самосъзнанието, в действителност са съучастници в престъпление от омраза".
Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Присъединяването към алианса изисква единодушната подкрепа на всички настоящи членове на НАТО, включително Турция. За да преодолеят турските възражения, двете скандинавски страни подписаха меморандум, с който се ангажираха с конкретни стъпки за борба с групировки, смятани от Турция за терористични. 
Що се отнася до действия на Гърция, които Анкара определя като "провокативни", Съветът за национална сигурност заявява, че Турция няма да позволи "какъвто и да е свършен факт", засягащ националната й сигурност и интереси.