Директор на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов ще бъде председател на журито на 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който ще се проведе от петък до неделя. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Перник. 
Съставът на журиращата комисия тази година е деветчленен. В нея влизат известни специалисти в областта на фолклора и маскарадната обредност. Представител от страна на Министерството на културата ще бъде д-р Силва Налбантян-Хачерян. В журито ще са и ръководителите на двете групи, станали носители на отличието „Златната маска“ на последния фестивал в Перник, състоял се през 2019 година. Това са сурвакарите от село Кралев дол и кукерската група „Каваклии“ от бургаския квартал Долно Езерово.
Журито на фестивала „Сурва“ ще оценява явяващите се групи по няколко критерия. Сред тях са представяне на моменти от маскарадната обредност, поддържане на местната традиция, предаване на традиционната културна специфика, атрактивност и артистичност при изпълнението.