Председателят на елитната дивизия по хандбал за мъже във Франция е изправен пред обвинения в незаконни сексуални отношения с непълнолетни и за записване на детска порнография, обявиха от офиса на Парижката прокуратура пред агенция „Ройтерс“.
52-годишният Бруно Мартини, който като вратар спечели две световни титли с отбора на Франция, бе разпитан от полицията в понеделник и вторник, информира говорител на прокуратурата. След това му е позволено да се прибере в дома си, а делото му е прехвърлено към съдиите по бързото производство за подсъдими, които признават вината си по отправените им обвинения, добави говорителят.
Мартини не бе открит за коментар от „Ройтерс“, а говорител на хандбалната лига каза, че след среща в сряда ще бъде публикувано официално изявление.
Радио Franceinfo, което първо информира за случая, обяви, че разследването датира от оплакване на 13-годишно момче пред 2020-а и цитира Бруно Мартини, който казва, че вярвал, че момчето е на 15 години – възрастта за сексуално съгласие във Франция. Това не бе своевременно потвърдено от „Ройтерс“.
Случаят е последното съдебно разследване, включващо високопоставен спортен деятел, в навечерието на домакинството на Франция на Олимпийските игри през 2024 година.
Френската прокуратура обяви по-рано този месец, че започва разследване по обвиненията за сексуален тормоз срещу президента на футболната федерация Ноел льо Грае, който отрича обвиненията, но предложи да се оттегли от поста.
Президентът на Френската федерация по ръгби Бернар Лапорт се оттегли през миналия месец след като бе обвинен в търговия с влияние и незаконно придобиване на активи. Той бе разпитан от полицията във вторник по повод твърдения за допълнителни финансови нарушения, които той отрече.
Председателят на организационния комитет на Игрите в Париж Тони Естанге заяви, че не може да коментира текущите разследвания, но се надява, че случаите ще бъдат разрешени бързо. „Да се надяваме, че разследванията ще приключат бързо и ще можем да обърнем страницата бързо“, каза Естанге и добави, че това няма да повлияе върху подготовката на Олимпиадата.