14-годишната Никол Тодорова е част от националния отбор, който тази година предстои Световно първенство по художествена гимнастика за девойки през юли в Клуж Напока (Румъния).
"Състезавам се за клуб Авангард (София). Баща ми е бивш състезател по спортна стрелба и от него съм наследила спортния дух. Винаги и майка ми, и баща ми са ме подкрепяли много и най-важният съвет за мен от тях е: търпение, постоянство и силна воля. Към художествената гимнастика ме запали моята кръстница Стела Салапатийска. Започнах да тренирам на 4 години при Евелина Ананиева в клуб Левски. Първото нещо, на което се научих беше мост и попивка. С много любов и търпение тя успя да ме накара да заобичам този спорт. Първото ми голямо състезание беше Държавното първенство, категория А за девойки младша възраст до 10 години, на което се класирах на девето място", каза Тодорова в интервю за фейсбук страницата на БФХГ.
"Пътят до националния отбор беше много дълъг и труден, извървяхме го заедно с моя личен треньор Николай Боев. Работихме с много упоритост и постоянство. Той винаги беше до мен и ме подкрепяше в трудните моменти. Повярва в мен от ден първи и благодарение на него успях да напредна много. Почти всичко, което мога и знам за художествената гимнастика, съм го научила от него", добави тя.
Тодорова разказа за първата си среща със селекционера на национален отбор девойки Райна Тошева и за какво си мечтае през тази година.
"Първата ми среща с г-жа Райна Тошева беше в деня, в който ни събраха на централизирана подготовка. Тя беше много мила и спокойна с нас и с много търпение и любов ни помогна да се опознаем и да се адаптираме към новата обстановка. С останалите момичета от отбора успяхме да се опознаем доста бързо. В момента те за мен са много близки приятелки. Преди да изляза на килима винаги се опитвам да се съсредоточа на пълно и да не обръщам внимание на нищо странично. Основните забележки към мен са да бъда по-артистична. Все още не съм наясно какъв е планът на състезания за годината, тъй като те ще бъдат определени от г-жа Тошева. Знам, че ще има Световно за девойки и се надявам да представям България на него. Пожелавам си за новата 2023-та да стана световна шампионка", заяви още Тодорова.
Пълното интервю е публикувано във фейсбук страницата на Българска федерация по художествена гимнастика.