Финансова подкрепа от държавата в размер на близо 43 300 лева за ремонт на шест военни паметника поискаха четири общини от областта. Това стана по време на заседанието на постоянно действаща междуведомствена областна комисия по военни паметници, водено от областния управител Анатоли Станев.
„Тези паметници са неразделна част от историята ни и карат да се чувстваме горди. Важно е да се погрижим за тях, защото те ни дават един от най-ценните уроци по патриотизъм“, заяви Станев, който преди няколко месеца издейства близо 20 000 лева от държавния бюджет за ремонт на седем военни паметника в пет общини от областта. 
Най-много финансови средства поиска Община Иваново. Идеята е с около 13 600 лева да бъдат възстановени плочите с надписите от паметника на загиналите във войните 1912-1918 година в село Щръклево. Имената, които трябва да бъдат наново изписани, са над 100.
Малко над 12 000 лева поискаха и от Община Русе. Те ще бъдат за рехабилитацията на два паметника. Единият се намира в двора на църквата „Свети Архангел Михаил“ в квартал Долапите. Това е мемориалът на загиналите войници в Балканската и Първата световна война. Другият паметник е свързан отново с подвизите на русенци в двете войни и се намира в село Басарбово. За първия ще бъдат необходими около 2100 лева, а за втория - малко над 9800 лева. И при двата се предвижда почистване с водоструйка и препарати със специална дюза за реставрация, обработване с химични средства на неподдаващите на миене участъци, извличане на соли чрез неутрализация на засегнатите участъци, повърхностно укрепване на повредени и отчупени участъци и ретуш, както и дълготрайна защита на повърхността чрез консервация и хидрофобизация.
По предварителни сметки близо 8900 лева ще са необходими за ремонта на два паметника на територията на община Борово. Става дума за тези, свързани с Балканската, Първата и Втората световни войни в селата Екзарх Йосиф и Горно Абланово. И на двете места ще се наложи облицоване с врачански камък, както и монтаж на нови гранитни плочи.
В община Ценово е предвидена рехабилитация на един монумент. Паметникът на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война от село Караманово се очаква да бъде напълно ремонтиран за малко над 8700 лева. Освен почистване, импрегниране, реставриране, консервиране и химическа обработка срещу плесени на съществуващите снимки и други елементи, ще бъде направен ремонт и на целия фундамент на паметника.
Предложенията ще бъдат изпратени в Министерството на отбраната и там ще се реши финално кои от тях да бъдат финансирани. 
Във вчерашното заседание участва и Кристина Алексова от Министерството на отбраната, която оказа пълна методическа подкрепа на за подготовката на съответните документи за кандидатстване.