Русенският избирателен район, който от десетилетия избира осем народни представители, може да загуби един от мандатите.
Според Изборния кодекс ЦИК трябва да направи актуализация на методиката си за определяне на мандатите преди извънредния вот, тъй като разликите от двете национални преброявания сега и преди 10 години са много големи. Населението на България е намаляло с над 800 000 души, съсредоточаването му в столицата продължава и в София следва броят на депутатите да се увеличи.
Това ще стане за сметка на областите, загубили значителна част от населението си. Картината в Русе е следната: преброяването през 2011 година отчита 235 252 жители на областта. 10 години по-късно те вече са 193 483 - с 41 769 души или с 17.8% по-малко. Прогнозите сочат, че този спад ще доведе до отнемането на едно депутатско кресло от региона.
На изслушване в парламента вчера председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че комисията вече работи по първите решения, които следва да вземе незабавно след указа на президента за насрочване на изборите. 
„Имаме готовност и с определянето на мандатите по изборните райони. Това ще е съобразно данните на Националния статистически институт от последното преброяване“, посочи Нейкова.
По закон ЦИК трябва да определи мандатите не по-късно от 55 дни преди изборния ден, като използва метода на най-големия остатък. Вчера президентът Румен Радев насрочи провеждането на вота на 2 април, а парламентът ще бъде разпуснат на 3 февруари. Това означава, че разпределението на регионалните квоти в Народното събрание трябва да е готово до 6 февруари.
Изборният закон не позволява броят мандати от един район да пада под 4, затова най-малките, които сега излъчват по толкова депутати, ще запазят бройката си. В част от останалите избирателни райони обаче ще има преструктуриране на мандатите в двете посоки - и нагоре, и надолу.