Известният русенски художник проф. Николай Русчуклиев бе избран вчера за почетен гражданин на Русе с пълно мнозинство от общинските съветници. Доайенът на изобразителното изкуство в града, който миналата година отпразнува 90-годишния си юбилей с изложба на най-новите си творби, бе на директора на Художествената галерия Елена Великова.
Николай Константинов Николов е роден на 15 ноември 1932 година в Плевен в семейството на виден юрист. През 1961 година младият артист завършва Националната художествена академия в София. По-късно идва в Русе като гимназиален учител по рисуване. И  решава да остане тек завинаги, приемайки артистичния псевдоним Русчуклиев, за да покаже връзката си с града.
През дългите години на своята кариера проф. Русчуклиев работи като уредник в русенската Художествена галерия и преподавател по живопис в Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
За своите 90 години живописецът е дарил над 400 свои произведения на културни институции и галерии в София, Велико Търново, Видин, Русе, Габрово и др.
Носител е на Награда „Русе“ за изобразително изкуство.
Званието Почетен гражданин на Русе е най-високото в кариерата му. То е и признание за цялостния му принос към издигане престижа и утвърждаване авторитета на града като значим художествен център.