Консервацията и реставрацията на моста на Колю Фичето край Бяла вече в ход. Дейностите се извършват с финансиране от Европейския съюз.
Мостът на Колю Фичето е символ на града края Янтра. Той е изграден преди повече от 150 години от майстор Колю Фичето и се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство. Работата по него започва през 1865 г. и завършва през 1867 година.
Легендата разказва, че когато Мидхат паша решил, че над река Янтра трябва да се построи мост, който да свързва Русчук /Русе/, Търново, Плевен и София,анякой казал на пашата, че има в България един майстор - самоук, но пък работи хем хубаво, хем евтино! Мидхат извикал майстор Кольо Фичето и му възложил задачата за моста. Майсторът поискал две седмици за изчисления. Върнал се в Търново, купил восъчни свещи от една черква и започнал работа. Нагрявал восъка на пламъка, после огъвал и слепвал вощениците. Така направил модел на мост с 14 свода, отгоре равен, а не корубест като старите римски кемери, със проста, но здрава конструкция - тъкмо по вкуса на тогавашния българин.
Накрая заявява пред пашата, че мостът ще струва точно 700 000 гроша. Смаян от увереността и самочувствието на българина, Мидхат паша отново го пита дали е сигурен в думите си. Тогава прозвучава знаменитият отговор: „Ако, паша ефенди, не сторя моста до град Бяла за 700 000 гроша и по теркя си, вземи ми главата!“.
Мостът е с дължина 276 метра и е широк девет метра. Неговите 14 свода с отвор 12 метра са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан. След наводнение през 1897 г. осем свода в средната част на моста са унищожени. През 1922-1923 г. мостът е реконструиран със стоманобетонни опори и сводове, но първоначалният облик е променен.
Обектът е паметник на културата от национално значение.
Според извършено преди време обследване става ясно, че основите на съоръжението са здрави. Сериозни са проблемите с настилката, има пукнатини и фуги между камъните. Преди години заради ремонт на съвременния мост движението на автомобили беше насочено по старото съоръжение, което го амортизира още повече.
Освен ремонт на моста по проекта се предвижда изграждане на двуетажна сграда и подобряване на прилежащата инфраструктура и достъпа до съоръжението.
Двуетажната сграда ще бъде с модерен архитектурен дизайн. В нея ще има ресторант, музей, обслужващи помещения, зала за прожекции, интерактивно преживяване „Машина на времето“, магазин за сувенири, оборудване за 3D-мапинг шоу.
Музеят ще представя историята на Беленския край, но по интересен интерактивен и атрактивен начин. Чрез „Машината на времето“ посетителите ще се върнат години назад, за да проследят началото на строежа на моста.
Общата стойност на европроекта е 9,5 млн. лева, като той се финансира по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 година. Дейностите по него трябва да приключат през март догодина.