Притеснени сме, че сесията на Общинския съвет на 24 януари ще бъде сесията на дълговете - дълг, дълг, продажби и подаръци, и може би в последните няколко дни чуваме, че ще бъде сесия и на сделките, заяви вчера съпредседателят на групата общински съветници от СДС Станимир Станчев. Той и колегите му дадоха пресконференция, на която споделиха опасенията си относно предложенията за теглене на кредити от Община Русе.
Станчев припомни, че преди Нова година съветниците от СДС са пуснали няколко сигнала, които определят като знакови, защото по думите им те дават един ярък пример как работи Общината.
„Първият е за незаконосъобразността на поставяне на паметници в Младежкия парк, вторият е как се пропуска държавни пари да се усвоят от Общината - за върнатите пари от Доходно здание и за два моста. Третият е как действат сделките в Общинския съвет - под натиск се вкарваше отстъпено право на строеж на гаражи, където се оказва, че има връзка с представители на ВМРО. Това показва каква практика се е наложила в общината“, каза още той.
Предложенията на администрацията за теглене на сериозен дълг, внесени за разглеждане на днешната сесия, притесняват сините.
„Ясно е, че предвид предстоящите местни избори януари е последният възможен месец, в който сегашната администрация може да тегли дълг. Поисках справка за собствените приходи на Общината - варират между 52 и 54 млн. лв. в годините. С този дълг процентът надвишава 50% спрямо собствените приходи. В момента няма бюджет, а сме в условията на 1/12 от предходния. А Общината може да се издължава само със собствени приходи. Очакваме през новия програмен период да сме подготвени с проекти за кандидатстване, а там също има собствен принос“, обясни Станимир Станчев и изрази опасенията си, че в бюджета няма да има достатъчно пари.
Според него асфалтирането на улици, които ще се разкопават по водния проект, не е целесъобразно, тъй като при един бъдещ гаранционен ремонт ще се копае наново и ще се окаже, че парите за асфалтиране са изхарчени напразно. Това на практика ще остави за следващата администрация една свръхзадлъжнялост на и вероятно ще се наложи повишаване на данъците.
„Ние искаме да има асфалтиране, но да бъде по правилата, качествено и да бъдат преценени всички рискове. Затова смятаме, че към този момент не трябва да се бърза с този заем от 12 млн.лв.“, каза още Станчев.
Съветниците от СДС Елеонора Николова и Деян Недков коментираха извънредната точка за летище Русе, която бе вкарана от администрацията в четвъртък следобед на комисията по законност, без да е гледана във всички останали комисии.
„Става ясно, че това инвеститорско намерение е депозирано в общината на 8 декември. Защо до момента не е изработена докладната записка, а на комисията бяха доведени инвеститорите, които бяха поставени в неприятната ситуация да се разправяме пред външни хора. Разбрахме, че хората имат интерес в борбата с градушките, ще правят инвестиции на три етапа, като те не са времево определени. Ние се възпротивихме да вкараме на сесия материал, с който не сме запознати. Това е важен въпрос“, каза Николова.
Деян Недков изрази опасения, че на практика няма яснота кога реално ще има граждански полети и че на този етап инвеститорът ще си ползва летище Русе за частна летателна площадка.