„Кметът и администрацията искат да загробят следващите след тях със заеми от близо 35 млн.лв. Не искам да казвам, че може да се стигне и до фалит на общината. Това е безотговорно“, заяви председателят на групата общински съветници от ГЕРБ-Русе Орлин Дяков. Част от съветниците дадоха вчера пресконференция във връзка с темите от утрешната сесия на Общинския съвет.
Дяков припомни, че все още имат да се изплащат около 7 млн.лв. от предишния кредит за ремонт на улиците. За бъдещия плувен комплекс са гласувани 10 млн.лв. кредит, сега се искат още 12 млн.лв. за улици. Освен това ще се вземат пари за улично осветление и според сметките на съветниците от ГЕРБ заемите ще достигнат близо 35 млн.лв. „А ако Общината загуби делото за финансовата корекция за анаеробната инсталация, ще дължи още 7 млн.лв.“, коментира Орлин Дяков.
Изчисленията на съветниците сочат, че 100 млн.лв. от бюджета идват от държавата, а 87 млн.лв. са собствените приходи на Общината, от които половината ще отидат за заеми.
Орлин Дяков коментира и извънредната докладна за летището, която не е гледана на комисии. Според него това не е правилно, тъй като е важно всички да се запознаят с материала.
„Нашата група искаме да се случи нещо хубаво с летището, да има междуградски полети. Но материалът трябва да се обсъди и да бъдем убедени, че наистина ще се случи нещо“, каза Дяков.
Съветникът Светлозар Симеонов се спря на въпроса с асфалтирането на улиците и технологията, по която се извършва. Той припомни, че според общинската наредба Общината извършва контрола и приема обектите след ремонт. Симеонов ще иска проверка дали качеството отговаря на написаното в протоколите. Според него не е целесъобразно да се асфалтират улици, които предстои да се изпълняват по водния проект, и общината да тегли заем за това. Сред въпросите, които ще постави на администрацията, е и съдбата на спортната зала на СУ „Васил Левски“. След отказа на изпълнителя от договора там не се случва нищо.
Съветникът Иван Иванов коментира темата с общинските имоти, като обясни, че Общината продължава да бъде брокер и да продава собственост, без визия за инвестиране и инфраструктурни проекти. Той обясни, че води чуждестранни инвеститори в Русе, но инфраструктурата на Индустриалния парк вече се задъхва, а не се прави нищо.