Две от най-влиятелните личности в света в сферата на финансите са на посещение в Замбия  тази седмица, което е знак за нарастващите опасения на западните представители за ролята на Китай и други кредитори при управлението на дълга на африканската страна, информира Ройтерс.
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пристигнаха в Замбия в рамките на отделни визити, за да обсъдят ситуацията с дълга на африканската страна. Преди почти две години Лусака поиска дългът й да бъде намален, съгласно "общата рамка" - план, приет от Групата на 20-те водещи икономики. Искането на Замбия не среща обаче разбиране от страна на Китай и частните й кредитори въпреки засилващите се и все по-настойчиви призиви към тях да постигнат споразумение за дълга й, отбелязва Ройтерс.
И Кристалина Георгиева, и Джанет Йелън смятат, че огласеното през миналата година предложение за организиране на кръгла маса е възможност за постигането на напредък по въпроса за преструктурирането на държавния дълг на Замбия. 
Георгиева и Йелън са по едно и също време в Замбия по случайност, но ще проведат неофициална среща в Лусака, обяви представител на министерството на финансите на САЩ. Те ще участват и в кръглата маса, която ще бъде организирана като част от подготовката за предстоящата в Индия среща на финансовите представители на страните от Г-20. 
Управляващият директор на Международния валутен фонд, която заедно с президента на групата на Световната банка (WBG) Дейвид Малпас помогна за инициирането на кръглата маса, заяви този месец пред журналисти, че нейната цел е да бъде разрешен по-широк кръг от въпроси, свързани с управлението на дълговете и отпускането на заеми. Кръглата маса не цели да замени съществуващата "обща рамка", отбелязва Кристалина Георгиева.
Забавянето на преструктурирането на дълга се отразява негативно на Замбия. Средният доход на нейното население се е понижил от "среден до нисък", а около 60 на сто от хората в тази африканска страна вече живеят в крайна бедност, предупреждават представители на Световната банка.