Ново артистично предизвикателство ще развее славата на русенското музикално изкуство в далечни екзотични пространства. Хорът на Русенската опера заедно с традиционните си партньори от бележития хор „Дунавски звуци“ ще пеят заедно с магьосника на италианските канцонети в оазиса Ал Ула в Саудитска Арабия. Италианецът, който е един от най-горещо аплодираните съвременни тенори, е поканен отново - за пети път - да възхити елитнната публика на фестивала „Зима в Тантор“ в оазиса в северната част на Саудитска Арабия. 
Този път заедно с него на сцената на прочутата зала „Марая“, известна като най-голямото в света огледално здание и вписана с това в Книгата на рекордите на Гинес, ще излязат и русенските майстори на хоровото пеене. 
Получихме тази „бърза покана“ буквално преди десетина дни и се налага много скоростно да подготвим нашето участие, каза диригентът на двете певчески формации - на операта и на читалище „Ангел Кънчев“ Стелияна Димитрова-Хернани.
Първата част на концерта включва класически творби и оперни фрагменти. В нея русенските хористи ще се изявят с изпълнение на две наздравици - от оперите „Травиата“ и „Селска чест“. Втората част е посветена изключително на италианските канцонети, които неизменно предизвикват буря от овации за Бочели. В нея ролята на русенския хор е повече от съществена, той участва практически във всички изпълнения на тенора със световна слава.
Финалът на концерта ще бъде поставен с един от оперните бисери - арията „Nesun Dorma“ от „Турандот“ и финала на оперната творба на Джакомо Пучини. 
За нас е не просто чест да пеем на една сцена с Андреа Бочели - приемаме това като отговорно артистично предизвикателство, но също и като възможност да покажем отново далеч зад пределите на България силата на хоровото изкуство, една от артистичните емблеми на Русе, каза за „Утро“ Стелияна Димитрова. 
60-те хористи и тяхната диригентка летят за Саудитска Арабия с чартърен полет на 26 януари. Концертът в зала „Марая“ (името на арабски означава огледало, фасадата на сградата е обшита с 9740 квадратни метра огледални панели) ще бъде на 27 януари. Както може да се очаква, билетите отдавна са изкупени - цената им е между 3500 и 2400 риала, което ще рече 120 и 170 лева.