Кметът на Русе Пенчо Милков и депутатът от Демократична България Иван Белчев влязоха в задочен спор относно причините за отхвърлянето на законопроекта, предвиждащ държавата да отстъпва част от събираните такси за съоръжения като Дунав мост на общините, в които те се намират. Той не бе подкрепен дори от някои русенски депутати, което предизвика всеобщо недоумение и възмущение в социалните мрежи.
„Още като прочетох законопроекта, с който се иска част от таксата от Дунав мост да остава в Русе, разбрах, че той се внася, за да бъде отхвърлен“, коментира Пенчо Милков.
Според него законопроектът не е написан добре и самият подход за внасянето му е бил неправилен. Кметът защити за пореден път идеята си за каузата да се привлекат всички общини, засегнати от трафика на тирове. Като предложението за диференцирани плащания, които да са по-високи за граничните градове, първо да получи положителни становища от министерствата и Националното сдружение на общините в България. 
Иван Белчев не се съгласи с тази оценка. Според него законопроектът е бил достатъчно общ и касаещ всички съоръжения по републиканските пътища на територията на цялата страна. Все пак той заяви, че тяхното предложение вече е подобрено и ще бъде внесено отново за гласуване. Политическата реалност обаче показва, че за това едва ли ще има време в действащия парламент, а в следващия подобна инициатива трябва да започне отначало.
Законопроектът не бе приет след като 71 депутати гласуваха „за“, 40 - „против“ и 62 - „въздържал се“. Проектът включваше не само точката за таксите от пътни съоръжения, по-голямата част от него предвиждаше промени в реда за сключване на договори за продажба на електронни винетки. Което може би обяснява значителния брой гласове против въпреки положителното становище на законодателната комисия на парламента.