Някои пшеници са така избуели, че не е изключено да влязат във фаза вретенене. Не е изключено да има жътва в края на април, твърди зърнопроизводителят от Русе Рилка Игнатова. Топлото време, което ни радва от началото на януари, доста притеснява земеделците. През последните дни термометрите достигнаха 20 градуса, а това заедно със сушата и липсата на сняг създава предизвикателства за стопаните.
„Плевелите са така добре гарнирали посевите, а трябва и да намалим химията с 50%. Във въздуха летят какви ли не неприятели. Болестите се кръстосват и със сигурност ще има нови. Хранителните вещества (макро и микро) в почвата се изчерпват поради буйната вегетация. И други негативи има, но ще спра до тук. И нали знаете, че в новия Стратегически план се плаща повече, ако земята е необработваема, ако е залесена, ако не ползвате химия и т.н.“, казва Игнатова.
Складовете са пълни с миналогодишна реколта, но тазгодишната на много места е под въпрос. Има и хубави посеви, но е рано да твърдим, че ще има свръхреколта, смята производителката. Според нея очакванията за ниски цени няма да се сбъднат, тъй като пшеницата на Украйна, хубава или лоша, вече свършва, а за пазаруване на зърно се редят и обявяват търгове Саудитска Арабия, Мароко, Египет, Индия, Турция и др.