Сборна изложба с участието на творби от тридесет автори е първото събитие на варненската арт галерия „Ларго“ за тази година. Под наслов „Събуждането на града“ са обединени шестдесет произведения на живописта, скулптурата, графиката и дигиталния принт. Виртуално са представени още над 100 творби. Сред авторите са Альоша Кафеджийски, Васил Стоев, Стоимен Стоилов, Любен Генов, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев, Емил Попов, Иван Нинов, Иван Обретенов, Николай Янакиев, Петра Димитрова. Изложбата отдава почит и на двама майстори, оставили трайна следа в историята на българската живопис - Володя Вълчев и Тома Трифоновски, съобщи галеристката Нели Вълчева.
Мотото на изложбата „Събуждането на града“ символизира започването на деня и на годината като надежда за едно ново начало за света, коментира тя. Фокусът е към града като местообиталище в съвременния свят, като огромен жив организъм със забързан ритъм и туптящо сърце, обединяващ хиляди човешки съдби и енергията на техните мечти, стремежи и търсения. В изложбата градът символизира нас, хората, отбеляза Вълчева. 
Зрителите ще видят пейзажи от покрайнините на града, паркинги, подлези, улични лампи и хора. Има го и другото лице - с промишлени гледки като заводски кранове, надраскани крайпътни билбордове, казани, преливащи от боклук. Интерпретирани от авторите са още храмът и вярата, крехката уязвимост на домовете. Брегът на морския град с фара си, буните и плискащите се морски вълни стига до златната линия на хоризонта, където е оцеляването на нашите мечти, каза още галеристката.  
Изложбата се открива днес и продължава до 20 февруари.