Нов тъмен щрих към тревожната демографска картина добавиха данните за раждаемостта в Русе и областта през миналата година, които по традиция се обобщават преди Бабинден. Тази година празникът се пада в събота и въпреки че денят е почивен, и в двете университетски болници в Русе ще бъде отбелязан с обичайното ритуално измиване на ръцете на акушер-гинеколози.
През 2022-а в УМБАЛ „Канев“, УМБАЛ „Медика Русе“ и МБАЛ „Юлия Вревска“-Бяла са регистрирани 1434 раждания. Това е със 170 или с над 10% по-малко в сравнение с 2021-а, когато ражданията са били 1604. В данните за изминалата година не влизат ражданията на жени от съседни области, които през годината са били 111. 
Близо 3/4 от новородените са проплакали за пръв път в болница „Канев“. В АГ комплекса там са родени 1046 бебета - 557 момчета и 489 момичета, сред тях има 19 двойки близнаци и 1 тризнаци. Най-голямото бебе е родено с тегло 4740 грама, а най-малкото - с тегло 600 грама.
1906 пациентки са преминали през сектор „Родилно“, като 3 от тях са чужди граждани. 23 семейни двойки са се възползвали от възможността да съхранят стволови клетки на своите деца.
След отпадане на противоепидемичните мерки здравното заведение активно е работило за подготовката на бъдещите родители чрез инициативите „Отворени врати“ и „Училище за родители“, в които са участвали 112 бъдещи майки и татковци.
През отделението по неонатология са преминали 1151 новородени, 20 от тях са приети от други лечебни заведения. Отделението обслужва и градовете Тутракан, Разград, Бяла, Кубрат, Силистра, които също като лечебните заведения в Русе се възползват от дарената в края на декември от инициативата „Капачки за бъдеще“ нова неонатална линейка с пълно оборудване за грижи за най-малките пациенти.
През структура „Гинекология“ са преминали 1454 болни.
В Отделение „Акушерство и гинекология“ се осъществява 24-часово наблюдение на пациентките и новородените деца. Има и обособена структура на Отделение Интензивно лечение на заболяванията в акушерството и гинекологията, където се наблюдават и лекуват гинекологични пациенти, бременни и родилки. Броят на преминалите пациенти е 765.
248 са новоредените през 2022 година в болница „Медика Русе“.
От тях момчетата са 125, а момичетата - 123. сред тях има три двойки близнаци.
Най-малкото бебе е тежало 1980 грама, а най-голямото - 4650 грама.
Най-младата майка е била на 18 години, а най-възрастната - на 43 години.
Сред родилките е имало и две украинки.
140 деца са родени в болницата в Бяла.