Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви вчера, че подава оставка – след пет години и половина начело на правителството.
Събрала огромна популярност, по-специално в чужбина, тя напуска поста изнурена от срещнатите трудности, свързани с положението в страната.
Ето петте ключови момента, белязали управлението на 42-годишната лейбъристка.
 
Бебе, влязло в историята
Г-жа Ардърн влезе в историята през септември 2018 г., когато се появи на годишната сесия на Общото събрание на ООН с тримесечната си дъщеря Нийв. За първи път жена държавен лидер пристигна с бебето си в просторната пленарна зала на Обединените нации.
Тя бе втората премиерка в историята, родила по време на мандата си, след Беназир Бхуто през 1990 г.
"Искам да направя тези неща по-нормални", заяви г-жа Ардърн пред телевизия Си Ен Ен с надеждата по този начин да се покаже "по-открита, това би могло да проправи път и на други жени".
 
Нападение срещу джамия
Г-жа Ардърн бе приветствана заради реакцията ѝ на атентата в Крайстчърч през март 2019 г. - най-страшния, извършен в страната.
Бял расист нахлу тогава в две джамии в този град по време на петъчната молитва, като уби 51 души и рани четирийсетина.
Сложила забрадка на главата, тя отправи думи на утеха към семействата на загиналите, за което бе приветствана в цял свят. По-късно обясни, че жестът ѝ е бил спонтанен – знак на уважение към мюсюлманската общност.
С аплодисменти бяха посрещнати и други нейни стъпки – тя бързо прие реформи в законите за оръжията и насърчи социалните мрежи да се борят с езика на омразата онлайн. 
Девет месеца по-късно г-жа Ардърн ободри по образцов начин своя народ, шокиран от изригването на вулкана Уайт Айлънд, при което загинаха 22 души и бяха ранени близо 50, някои от тях тежко.
 
"Ковид избори"
Правителствената ръководителка получи втори мандат след категорична победа на лейбъристите в изборите от 2020 г., дължаща се по-специално на впечатляваща вълна от симпатии, наречена от медиите "Джасиндамания" по първото име на г-жа Ардърн – благодарност за доброто ѝ справяне с КОВИД-19.
Тя нарече тогава вота "ковид избори" и фокусира кампанията си изцяло върху успеха на своята политика за борба с пандемията.
На петмилионния архипелаг дотогава бяха регистрирани само 25 смъртни случая – по-конкретно заради драконовите санитарни мерки и неумолимото затваряне на границите за пътници, пристигащи от чужбина. Нова Зеландия отвори изцяло своите граници едва през август 2022 г.; коронавирусът взе до момента в страната общо 2437 жертви.
 
Демонстрации на антиваксъри
Две години след началото на втория ѝ мандат част от населението започна да критикува нейните действия за борба с пандемията. В течение на четири седмици през февруари 2022 г. стотици демонстранти окупираха поляната пред сградата на парламента, протестирайки срещу санитарните ограничения.
Г-жа Ардърн отказа среща с протестиращите – мнозина от тях антиваксъри – и осъди това, че прибягват до "сплашване и тормоз", за да изпратят своето послание.
Демонстрациите приключиха с изблик на насилие – някои вадеха павета и замерваха бригадата за борба с безредици, която се мъчеше да разтури лагера. В крайна сметка бяха арестувани над 100 души. Впоследствие г-жа Ардърн определи положението като "невероятно трудно" и "предизвикателство".
 
Спад в популярността
Неотдавна партията на г-жа Ардърн и лично тя тръгнаха надолу в анкетите, щом икономическата ситуация взе да се влошава, а дясната опозиция – да набира сили.
Скорошни проучвания предричат за предстоящите избори на 14 октомври победа по-скоро за евентуална десноцентристка коалиция, отколкото за лейбъристите.
Миналия месец стресът, изпитван от г-жа Ардърн, си пролича, когато неволно я чуха как нарича на включен микрофон един виден опозиционер "арогантен тъпанар".  (БТА)
(Андрей Шарков)