Бившата норвежка футболна звезда Джон Карю, който бе осъден на 14 месеца затвор ефективно за укриване на данъци в големи размери, е помолил да излезе от килията, за да бъде футболен треньор, информираха от норвежката футболна федерация.
43-годишният Карю, който има 91 мача за националния тим на Норвегия, е укрил между 2014 и 2019 година данъци за 12,8 милиона крони (1,2 милиона евро), което доведе до присъдата му.
"Той се надява да бъде пуснат на свобода с електронна гривна, за да изпълнява новите си задължения", обявиха от федерацията в комюнике.
"Хубаво е, че иска да предложи знанията си на децата и подрастващите. Тази работа може да облекчи присъдата му, което в неговия случай е ситуация, в която печели при всички положения", заяви президентът на федерацията Лизе Клавенес.
Джон Карю, който по време на кариерата си игра във Валенсия, Астън Вила, Уест Хям, Олимпик Лион и Бешикташ, сам се е свързал през декември с норвежката федерация, за да предложи услугите си. Той ще работи между 4 и 5 часа на ден. "Нямам търпение да се върна към спорта. Футболът все още е важна част от живота ми. Ще бъде добре да мога да помогна за развитието на ново поколение от футболисти", казва самият Карю в комюнике.