Постоянно усложняващите се законови изисквания към изборния процес направиха организирането на изборите зад граница значително по-трудно, отколкото при предходни избори. Това каза служебният външен министър Николай Милков по време на  отчета на служебния кабинет. 
Той отбеляза, че въпреки това парламентарните избори на 2 октомври 2022 г. зад граница са минали безпроблемно, както и без нарушения и оплаквания за провеждането им.  Успешното организиране и провеждане на изборите в чужбина беше приоритетна задача на Министерството на външните работи, която произтича пряко от мандата на служебното правителство, припомни министър Милков. Той подчерта, че за изпълнението на тази задача от ведомството са работили в тясна координация с Министерството на вътрешните работи, с Централната избирателна комисия, с Министерството на електронното управление, както и с всички ангажирани институции. 
Николай Милков припомни, че за изборите през октомври зад граница бяха разкрити 755 секции в 62 държави. Там гласуваха 178 хил. наши сънародници, добави той. Служебният министър обясни още, че подготовката на изборния процес е била свързана със страните домакини. По думите му често тя е била обвързана с преодоляване на различни сериозни пречки от административно-технически характер.