Министърът на младежта и спорта Весела Лечева ще направи първия ход на Държавното индивидуално първенство по класически шахмат за мъже и жени, съобщиха от Българска федерация по шахмат 2022. 
Началото на най-значимото шахматно събитие у нас за тази година ще бъде дадено на 21 януари от 14.30 часа в столичния клуб "Black and White", комплекс "Палмс Роял", в "Гранд хотел Милениум". Шампионатът се завръща след двегодишно отсъствие, благодарение на "Българска федерация по шахмат 2022" и спомоществователството на "Palms Bet".         49 шахматисти - 30 при мъжете и 19 при жените, са претендентите за титлата шампион на България по класически шахмат за годината. Сред тях са едни от най-актуалните шахматни имена у нас като: Нургюл Салимова, Ива Виденова-Куляшевич, Белослава Кръстева, Виктория Радева, Надя Тончева, Адриана Николова, Кирил Георгиев, Мартин Петров, Радослав Димитров, Васил Спасов, Момчил Петков.
"Дългоочаквано е събитието от състезатели и любители на играта. Най-значимото е, защото ще се излъчат най-добрите шахматисти при мъжете и жените за 2023-та. И още - шампионите, заедно със своите подгласници, ще намерят място и в националния отбор на България по класически шахмат", каза председателят на БФШ 2022 Васил Антонов.
Първите сред двата пола ще бъдат подпомогнати с 1000 лева за участие в Европейското първенство за мъже и жени. На първите трима в крайното класиране (при мъжете и жените) ще бъдат покрити таксите към Европейския шахматен съюз за участие на европейското първенство. Премиите на шахматистите и подкрепата за участие на международните турнири се осигуряват от "Palms Bet" - Sofia.
Организатор на Държавното индивидуално първенство по класически шахмат - мъже и жени е "Българска федерация по шахмат 2022". То ще продължи до 28 януари.