Каролин Гарсия се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. Четвъртата в схемата французойка се наложи трудно над финалистката от Откритото първенство на САЩ за 2021 година Лейла Фернандес с 7:6(5), 7:5 за близо два часа игра.
Гарсия показа характер в ключовите моменти от мача, реализира 11 аса и успя да вземе двусетова победа. Французойката изоставаше с 2:5 в тайбрека на първия сет, но намери сили да обърне до 7:5 и взе аванс.
Във втория сет Гарсия спаси сетбол, след което направи ключов пробив в 11-ия гейм и спечели със 7:5.
Французойката ще срещне германката Лаура Зигмунд, която се наложи над румънката Илина-Камелия Бегу в три сета - 5:7, 7:5, 6:3.
113-ата в световната ранглиста Кейти Волинец поднесе изненада, елиминирайки деветата в схемата Вероника Кудерметова след 6:4, 2:6, 6:2. 19-годишната американка от украински произход спечели най-голямата победа в кариерата си до момента при едва шестото си появяване в основната схема на турнир от Големия шлем.
"Никога не съм играла пред толкова много публика и хората по трибуните ми дадоха енергия", каза Волинец, която е първата квалификантка от САЩ, която достига до третия кръг на сингъл на Откритото първенство на Австралия след Линдзи Дейвънпорт през 1993 година.
Петата в света Арина Сабаленка продължава напред след победа над американката Шелби Роджърс с 6:3, 6:1.
Състезателката от Беларус, която загря за турнира с титла в Аделаида, допусна пробив още във втория гейм и губеше с 1:3 в първия сет, но след това намери своя ритъм и с обърна до 6:3, а във втория даде само един гейм на съперничката и остава непобедена в шестте мача до момента от началото на годината.
В третия кръг Сабаленка ще срещне бившата си партньорка на двойки Елиз Мертенс от Белгия, която се наложи над американката Лорън Дейвис с 6:4, 7.6:3. Сабаленка и Мертенс спечели титлата на двойки от Големия шлем в Австралия и САЩ през 2019 година.
Чехкинята Каролина Плишкова, бивша номер 1 в света поставена под номер 30 в схемата, елиминира Юлия Путинцева от Казахстан след победа в два сета - 6:0, 7:5.