Американският държавен секретар Антъни Блинкън е разговарял днес с премиера на Армения Никол Пашинян и двамата са обсъдили стъпките за рестартиране на двустранните разговори между Армения и Азербайджан, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Държавния департамент.
"Държавният секретар изрази дълбоко безпокойство относно влошаването на хуманитарната ситуация в Нагорни Карабах в резултат на блокирането на Лачинския коридор", се казва в изявление на Държавния департамент.
Същевременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да разположи военни на армено-азербайджанската граница, за да успокои напрежението между двете страни, но добави, че твърдата позиция на Ереван досега е попречила на това, предаде Ройтерс.
Лавров каза, че Русия си остава готова да изпрати мисия в региона в рамките на Организацията на договора за колективна сигурност, в която членува Армения, но не и Азербайджан. Лавров разказа, че е имало съгласие по документ с параметрите на мисията, но не е било възможно да се приеме  той, защото Армения започнала да настоява в документа да има твърдо осъждане на действията на Азербайджан.
Русия е съюзник на Армения, но също се стреми да запазят добри отношения с Азербайджан.
Последното напрежение между Армения и Азербайджан касае блокадата на Лачинския коридор, свързващ Армения с Нагорни Карабах. Тази ситуация се разглежда като тест за способността на Русия да успокоява конфликти в задния си двор, отбелязва Ройтерс.