Деца на бежанци от войната в Украйна ще бъдат първите зрители и слушатели на приказната поредица „Летни истории посред зима“, създадена от визуалната артистка Еслица Попова. Срещата е днес от 15 часа в Хуманитарния център на „Каритас“ в Русе на ул. „Богдан войвода“ 3.
Момченцето Ивчо и Октоподът Отто, Акулата Пенка и Рибата Луна се впускат в невероятни приключения, които Еслица е сътворила с думи и оживила в анимационни образи. Децата ще чуят историите, разказани на живо на български език, както са написани от Еслица, и на руски език, преведени от Евгения Бужилова. На приказната среща са поканени и майки, баби и близки на децата от Украйна.
Повече от 30 деца на бежанци от войната в Украйна, отседнали в Русе и района, посещават занятия по рисуване и арт дейности в Хуманитарния център на „Каритас“ Русе. 
Русенската католическа организация „Каритас“ помага на уязвими хора на територията на Никополска католическа епархия. „Каритас Русе“ е част от мрежата на „Каритас България“, която осъществява програми за помощ и на хора от Украйна, намерили убежище от войната у нас. Оказаната подкрепа се осъществява с финансовото съдействие на „Католически служби за помощ“.
Еслица Попова е космополитен визуален артист, проектите й са в сферата на видео, инсталация, пърформанс, сценография. Завършва Националната художествена академия в София. Живее на карибския остров Сен Мартен, работи в различни жанрове и езици. Днес твори в Русе и в Нисово, в каньона на река Русенски Лом. Рисува с моливи, масло и пастели, шие, реже, изрязва хартия, изтегля и оформя вълна.
„Летни истории посред зима“ е проект на Еслица Попова, подкрепен от Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“ 2022.