Българчета от Панагюрище и Дъблин ще се запознаят с живота и делото на Райна Княгиня, съобщиха за БТА от Община Панагюрище. Днес се навършват 167 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, известна като Райна Княгиня. 
Тази седмица децата от Детска градина „Райна Княгиня“ ще разучават стихотворения и песни за Райна Княгиня. Във всички групи са направени кътове на революционерката, изготвени са постери и презентации, албуми със снимки от живота ѝ под надслов „Знаменоската“. 
На 21 януари в детската градина ще се осъществи съвместен видео урок на учителския екип и децата и учителския екип от българското неделно училище „Райна Княгиня“ – Дъблин. Урокът е част от съвместна инициатива за възпитаване на децата в родолюбие.
Във видео урока ще прозвучат песни и стихотворения за Райна Княгиня, изпълнени с любов и преклонение от българските деца, независимо къде по света се намират, посочиха от Общината. Целта на екипите от Панагюрище и Дъблин е да изразят своето преклонение пред живота и героичния подвиг на Райна Княгиня, да възпитат децата в родолюбие с чувство за национално съзнание, допълват от Общината. 
Райна Княгиня – биографична справка на отдел „Справочна“ в БТА
Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, известна като Райна Княгиня, е родена на 18 януари 1856 г.(6 януари по стар стил) в Панагюрище в семейството на свещеника Георги Футеков и Нона Налбантска. Прекарва детските си години в родния си град, където получава и първоначалното си образование. През 1875 г. завършва с отличие Девическото класно училище в Стара Загора и се завръща в Панагюрище, където започва работа като учителка. Райна Попгеоргиева развива активна обществена и просветителска дейност. Учи децата на четмо и писмо, а за просвещаване на по-възрастните жени основава женското дружество „Китка“. 
През март 1876 г. по поръчка на революционния комитет в Панагюрище Райна Попгеоргиева изработва от червено и зелено копринено кадифе знамето на панагюрските въстаници. На него със златни букви извезва българския лъв и думите: „Свобода или смърт“. На 22 април 1876 г.(по стар стил). Райна носи знамето на Априлското въстание на шествие в Панагюрище, където Поп Груйо и други свещеници го освещават тържествено. Именно след този ден учителката получава прозвището Райна Княгиня. След потушаване на въстанието Райна Попгеоргиева е арестувана и измъчвана в турски затвори. Освободена е след застъпничеството на международна анкетна комисия. 
През август 1876 г. Райна Попгеоргиева заминава за Русия, където учи акушерство. Завръща се в България в края на 1879 г. и започва работа като учителка в Търновската девическа гимназия. През 1882 г. се завръща в Панагюрище, където се омъжва за учителя и революционер Васил Дипчев. Семейството живее в Пловдив, а по-късно и в София, където Райна Попгеоргиева работи като акушерка. 
Райна Попгеоргиева умира на 29 юли 1917 г. в София на 61-годишна възраст след тежко боледуване. 
През 1935 г. в Русия на български език е издадена нейната книга „Райна Княгиня. Автобиография“.