Консолидираните приходи на "Алтерко" АД на годишна база от продажбата на устройства и свързаните с тях услуги са нараснали с 56,1 на сто през 2022 г. спрямо 2021 г., съобщава компанията.
Това отново надхвърля прогнозираните приходи на компанията, с което тя затвърждава своето изключително успешно представяне на фона на изпълнената с предизвикателства 2022 г.
Отчетените приходи на "Алтерко" възлизат на 47,5 млн. евро (92,9 млн. лева) съгласно предварителните данни към края на четвъртото тримесечие на 2022 г. на консолидирана база. С тези резултати "Алтерко" надвишава прогнозните 45-46 млн. евро приходи от продажби за 2022 г.
Постижението на компанията се дължи на двете ѝ основни марки – Shelly и MyKi. Под марката Shelly се предлагат устройства за автоматизация на дома и офиса, които се продават успешно в над 100 държави. Приходите от продажби на устройства Shelly достигат 45,2 млн. евро (88,4 млн. лева). Нарастването само за една година е от 60 на сто спрямо 2021 г. Другият бранд в портфолиото на компанията е MyKi, под чието име се произвеждат и смарт часовници за деца и тракери за възрастни хора, домашни любимци и лични вещи. Приходите от тези устройства бележат ръст от 20,6 на сто, достигайки 2,2 млн. евро (4,3 млн. лева).
Дружеството ще оповести окончателни данни за финансовите си резултати на консолидирана база за четвъртото тримесечие на 2022 г. на 1 март 2023 г., а консолидираните годишни финансови резултати за 2022 г. ще бъдат публикувани на 28 април 2023 г.
"Щастлив съм, че постигнахме тези резултати във времена на турбулентност и глобална криза. Усилията, които положи целият ни екип, дадоха своето отражение. Винаги сме се стремели да предложим на нашите клиенти най-модерните технологии за умни домове, които едновременно са лесни за ползване, енергоспестяващи и най-вече достъпни за всички", заяви Димитър Димитров, съизпълнителен директор на "Алтерко".
"Измина една изключително успешна година за нас. Инвестициите, които направихме в иновации и развойна дейност, допринесоха за това "Алтерко" да бъде сред водещите производители на IoT устройства. Вярвам, че фокусът ни, който поставя нуждите на клиентите на първо място, е един от основните фактори за цялостния растеж на компанията.“, допълни другият съизпълнителен директор Волфганг Кирш.
От началото на 2023 г. акциите на "Алтерко" вече се търгуват на Premium сегмента на Основен пазар BSE на БФБ, както дружеството оповести в края на миналата година. Premium сегментът е пазарният сегмент за най-ликвидните компании, търгувани на Българската фондова борса. Към дружествата от този сегмент се прилагат по-високи изисквания, включително задължението за разкриване на информация на английски език. На Фондовата борса акциите на дружеството днес поевтиняха с 1,39 на сто до 21,30 лева.