Бразилското правителство вярва, че е възможно площта, засята със зърнени култури, да се увеличава с 5 процента годишно за всяка реколта в продължение на няколко години без допълнително обезлесяване, заяви министърът на земеделието Карлос Фаваро, цитиран от Ройтерс.
Според него това ще се случи в рамките на нов правителствен план за насърчаване на разширяването на засадените площи, като се използват милиони хектари деградирали пасища, които могат да бъдат превърнати в култури. За това правителството ще предложи кредит с адекватни лихви.
Министърът заяви, че в момента страната разполага с около 150 милиона хектара пасища с ниска продуктивност, в процес на деградация или вече деградирали площи. Планът е да се използват около 40 милиона хектара в райони, подходящи за селско стопанство, които да бъдат превърнати в култури.
Това би позволило значително увеличение на производството на зърнени и маслодайни семена в Бразилия, която днес засажда около 77 милиона хектара.
"Ние ще направим кредитна линия, със съвместими лихви, с гратисен период, с удължени срокове, за да може производителят да вземе този ресурс и направи преобразуването", каза Фаваро. Той посочи, че финансирането трябва да бъде засилено през следващата реколта. Друг приоритет ще бъде разширяването на подкрепата за земеделските застраховки.