„Вместо на инвестират в стадиони и футболни първенства за жени и подрастващи, корумпирани служители на ФИФА са напълнили джобовете си с пари, които биха могли да помогнат за разширяването на спорта по света“, заяви американски прокурор, цитиран от агенция ДПА.
Дългогодишно разследване за корупция около Международната федерация по футбол – ФИФА завършва с процес, който започна във Федералния съд на Бруклин, където ръководители на телевизионни компании и търговски фирми са изправени пред обвинения в подкупи.
Във встъпителните си думи прокурорите заявиха, че двама бивши ръководители на 21st Century Fox Ернан Лопес и Карлос Мартинес са си партнирали с базираната в Буенос Айрес Full Play Group SA, за да осигурят доходоносни права за излъчване на най-престижния клубен турниР по футбол в Южна Америка и за да получат вътрешна информация относно наддаването за телевизионните права за излъчване в САЩ за Световните първенства през 2018 и 2022 година.
Обвиняемите са използвали тайни счетоводни книги и кодирани съобщения, за да скрият незаконни плащания.
„Това дело е за корупцията в международния футбол“, каза прокурор Виктор Запана пред съдебните заседатели и добави: „Всички спечелиха, освен футболната игра. Тази система от подкупи продължава години наред през поколения лидери, защото парите покваряват.“
Скандалът, известен и като ФИФА Гейт, излезе наяве за първи път през май 2015 година в САЩ и разкри схема за нередовни плащания за милиони долари от компании за спортен маркетинг към лидери на латиноамериканския футбол. В замяна те получават телевизионните права за излъчване на различни турнири.
Обвиняемите пледират, че са невинни по обвиненията, които включват измама и пране на пари. Адвокат на Full Play Group каза, че компанията работи според правилата, които са били предоставени. 
Адвокат Мейлинг Бланко каза, че предполагаемите незаконни плащания са били „очаквани, поискани и дори изискани“ от южноамерикански футболни ръководители.
„Това е дългогодишна практика да се искат плащания. Те са правили бизнес по този начин от поколения и поколения“, коментира Бланко.