САЩ са изпратили на Украйна боеприпаси, съхранявани в Израел, съобщи в. "Ню Йорк Таймс", допълвайки, че решението за това е било взето още миналата година при управлението на центристкия израелски премиер Яир Лапид.
Представител на израелските власти потвърди новината за Ройтерс, заявявайки, че Лапид е одобрил трансфера на боеприпаси, макар че САЩ не се нуждаят от такова официално разрешение.
Израел осъди руската инвазия в Украйна, но ограничи своята подкрепа до изпращане на хуманитарна помощ и отбранително оборудване, отхвърляйки директната доставка на оръжие, уточнява Ройтерс.
Израел иска да поддържа координационна гореща линия с Русия, установена през 2015 г., във връзка с военните му удари по предполагаеми ирански обекти в Сирия, където Москва има гарнизон. Израел е загрижен и за благоденствието на голямата еврейска общност в Русия, отбелязва Ройтерс.
Представителят на израелските власти е посочил, че не знае дали подобни трансфери на американско оръжие ще бъдат направени по време на сегашното управление на консервативния премиер Бенямин Нетаняху, встъпил в длъжност на 29 декември. По време на предишните си мандати той поддържаше близки отношения с руския президент Владимир Путин.
Американското посолство в Израел не направи коментар по повод съобщеното във в. "Ню Йорк Таймс".
Украинският посланик Евген Корнийчук каза в телефонен разговор за Ройтерс, че "няма никаква представа" дали това съобщение е вярно.
Руското посолство отказа всякакъв коментар.
Лапид, който встъпи в длъжност през юли, говореше отчетливо за подкрепата си за Украйна. Запознат с неговата политика обаче твърди, че е малко вероятно това да е повлияло на трансфера на американско оръжие, заявявайки, че "който и да е израелски премиер щеше да направи същото".
В продължение на десетилетия Пентагонът складира запаси от боеприпаси в Израел в случай на спешна нужда от тях по време на война или за да бъдат изпратени на други съюзници на САЩ.
Според в. "Ню Йорк Таймс" боеприпасите, изпратени от Израел за Украйна, са около 300 000 155-милиметрови артилерийски снаряда, които Киев изразходва с бързи темпове.
Въпреки че подобни боеприпаси се пазят в Израел, "американците нямат нужда от нашето разрешение, за да ги преместят. Те са американска собственост", каза бившият генерален директор в израелското министерство на отбраната и бивш генерал на въздушните сили Давид Иври, цитиран от Ройтерс.