Турция се обявява за нормализация на отношенията със Сирия и е помолила Русия за съдействие по този въпрос. Подготвя се и тристранна среща на министрите на външните работи. Това съобщи днес руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция за резултатите от дейността на руската дипломация през 2022 г., предаде ТАСС.
Турция, както знаете, се обяви за нормализация на отношенията с Дамаск. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е готов да се срещне със сирийския държавен глава Башар ал Асад. Бяхме помолени да съдействаме, също така се състоя среща на министрите на външните работи, каза Лавров.
Руският външен министър посочи, че САЩ също са разбрали необходимостта от сътрудничество с легитимната власт в Сирия в лицето на президента Башар ал Асад. 
Лавров каза още, че Москва разбира опасенията на Турция, свързани с кюрдските бойци в Сирия, информира Ройтерс.
В Сирия са активни кюрдските формирования Сили за защита на народа (СЗН), които според Анкара са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК). 
Лавров заяви днес още, че Западът не иска връщане на бежанци в Сирия, а показателите, свързани с хуманитарната помощ, оказвана на страната, са сред най-лошите.