Селекционерът на националния отбор на Испания по баскетбол за мъже и на италианския Виртус Болоня Серджо Скариоло коментира престоя си в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада преди години. Скариоло работи като помощник треньор в щаба на Торонта Раптърс от 2018-а до 2021 година, като стана шампион в НБА през 2019-а.
61-годишният италианец разкри, че истинската причина да се насочи към НБА тогава е било желанието му да мисли единствено за играта. „Причината да замина беше, че исках да се отърва от агентите, медиите, подкастите, феновете и напрежението. Исках да се посветя на играта. Исках да кажа просто – уморен съм от това, имам нужда да остана в играта на 100 процента без усложнения, допълнителни неща. Просто баскетбол. Да ходя на тренировки, да изучавам и анализирам играта без да посвещавам допълнително време на нищо друго, което не е баскетбол. Това бе основната причина“, заяви Серджо Скариоло.
„Научих доста и то от две гледни точки. Първо беше някак смиряващ опит да бъдеш в лигата, защото това е лига на играчите. Това определено се усеща. Особено, ако имаш суперзвезда в отбора“, добави Скариоло и разказа, че комуникацията със звездата на Торонто Кауай Ленард не е била никак лека.
„Предизвикателство е да си треньор в НБА, защото трябва да намериш начина да бъдеш уважаван. Помня, че в първите месеци Кауай дори не ми казваше „Здравей“. Или може би казваше, но с половин уста“, обясни италианският специалист.