Проф. Ивайло Търнев е носител на традиционната награда "Романипе" през тази година. Това информират от Гьоте-институт в своята Фейсбук страница.
Традиционно наградата се връчва от роми на нероми за принос в научните изследвания на ромската общност в България и по света. Събитието се състоя в Гьоте-институт България, наградата бе връчена от акад. Христо Кючуков, а сертификата - от Лиляна Ковачева. 
Тази година Инициативната група за ромска култура връчи наградата на проф. Ивайло Търнев за изключителните му заслуги към ромската общност в България. Проф. Търнев е откривател на 17 болести, две от които са специфични за ромската общност. Той е в основата за подобряване на ситуацията в уязвимите ромски общности, като работи упорито, за да се създават условия за участие на хора от общностите във всички сфери на живот, отбелязват организаторите на събитието.
Паралелно с това беше почетена и дългогодишната дейност на професорите Елена Марушиакова и Веселин Попов, допринесли със своите ромски изследвания. През изминалата година двамата станаха носители на наградата, за което БТА писа.
На церемонията присъстваха колеги, приятели и представители на здравните медиатори от различни градове и студенти и докторанти на проф. Ивайло Търнев. /ИРС