Българският футболен съюз и компанията за спортна екипировка "Макрон" подписаха днес договор за сътрудничество за срок от 6 години или до 2028-а година. Новото споразумение беше представено от вицепрезидента на централата Емил Костадинов, заместник-изпълнителния директор Христо Запрянов от страна на централата. За "Макрон" контрактът подписаха Роберто Касолани – търговски директор, и Микеле Бети, който отговаря за маркентинга.
Компанията ще облича всички национални отбори на България, като в договора има и специални бонуси, ако представителната селекция на страната се класира на Европейско и на Световно първенство.
"Изключително съм доволен, че толкова реномиран бранд става партньор на БФС и на националните ни отбори. Този факт ясно показва доверието в българския футбол и бъдещето, което съставите ни имат. И двете страни са наясно с огромния потенциал на България и интереса на феновете, затова ще бъде изготвена и колекция от артикули за привържениците. Благодаря на досегашните ни доставчици за професионалното и коректно отношение и съм сигурен, че заедно с Macron ще постигнем сериозни успехи в най-скоро време", заяви президентът на БФС Борислав Михайлов.
От своя страна изпълнителният директор на Macron Джанлука Паванело коментира: "Много сме щастливи да обявим партньорството си с БФС! Този дългогодишен проект съвпада с важен и престижен повод за федерацията – 100-годишния юбилей. През годините българският футбол е постигал фантастични резултати, а националният му отбор е бил представляван от велики шампиони. Сигурен съм, че това е началото на много успешни години и за двете страни. Ние сме напълно отдадени на каузата на националните отбори на България и гарантираме, че ще ги оборудваме с екипировка, която ще впечатлява не само с качество, но и с дизайн".
Като част от споразумението между футболната централа и италианската компания ще бъдат произведени 3 разновидности на официални мачови екипи по случай 100-годишнината от създаването на БФС и предстоящия вековен юбилей от първия мач на националния отбор на България. Новите специално изработени фланелки ще дебютират в юнските двубои на националните ни гарнитури, като ще се отличават с различни цветове и дизайн, както и елементи, посветени на кръглата годишнина. Macron също така ще осигури мачовите топки за всички младежки, юношески, женски и девически селекции.
"За нас като институция това е една прекрасна новина. Самият факт, че договорът е дългогодишен – до юни 2028-а година или за 6 сезона, говори достатъчно красноречиво, заяви заместник-изпълнителният директор на централата Христо Запрянов.
Базираната в Болоня компания Macron набира сериозна скорост на световния пазар, като в момента се намира в топ 3 на производителите на спортна екипировка от гледна точка на обем и брой клиенти. Брандът е официален партньор на УЕФА за производството на съдийска екипировка, а от началото на сезон 2022/2023 г. облича и реферите от родния професионален футбол.
"Водихме преговори с доста компании. Но когато представихме офертите пред членовете на Изпълкома, нямаше съмнение. И президентът Борислав Михайлов, и всички членове на Изпълкома бяха единодушни. Всички се обединихме, че предложението на Макрон е най-доброто. И не става дума за пари, а за отношение и познаване на историята на българския футбол. За нас е чест и привилегия един от топ 3 брандовете за спортна екипировка да облича отборите на България, допълни Запрянов.
"Явно хората от Макрон също виждат потенциал в нашите отношения. Надявам се, че екипите ще задоволят както футболистите ни, така и привържениците", каза от своя страна Емил Костадинов.
"За нас е чест да сме тук и да се асоциираме с БФС. Този договор беше наша цел от години. Преследвахме я и я постигнахме. Макрон е базирана в Италия, но ние се смятаме за европейска компания. Растем и се развиваме. Не само обличаме всички национални отбори на България, но и растем и се развиваме заедно. А като част от нашето разширяване е нашият хъб, който сме създали в София. Познаваме българския пазар от доста време, тъй като работим и с клубни отбори тук", заяви Роберто Касолани след подписването на договора.