Отиде си известният плевенски художник Юрий Буков (1947-2023). Това потвърди за БТА Валентин Асенов – председател на представителството на Съюза на българските художници (СБХ) в Плевен. Той остави ярко творчество, самобитно и разпознаваемо, допълни Асенов.
По повод кончината на именития художник от СБХ – София посочват: "На 17 февруари 2023 г. неочаквано си отиде Юрий Буков, в подготовка на изложбата си, която трябваше да се открие на „Шипка” 6 на рождения му ден, 7 март".
Художникът е роден в плевенското село Рибен. Завършва Художествената гимназия в София, след това „живопис” в Художествената академия при проф. Ненко Балкански. За свой учител признава Светлин Русев, от когото е получил първите уроци. Юрий Буков има повече от 30 самостоятелни изложби. Носител е на наградата за живопис от Третото биенале на малките форми в Плевен през 2006 г.. През 2015 г. получава приза „Св. Пимен Зограф“ на представителството на СБХ – Плевен. През 2018 г. печели конкурса на СБХ за творческа резиденция в Сите де-з-ар, Париж. Носител е на множество други награди.
В съобщението на СБХ - София цитират думи на Юрий Буков: „Във всичко може да излъже човек: в политиката, в любовта, майка си и баща си дори, но в изкуството не може – там личи неговото мислене и душевността, а това е най-важното.“