Шансът за съставяне на правителство с третия мандат е изключително малък, теоретичен по-скоро. Това коментира пред журналисти в парламента Христо Иванов, председател на парламентарната група на "Демократична България" (ДБ). Той посочи, че имат много различия с БСП, които са заявили още по време на кампанията. Иванов визира различията с левицата по отношение военната помощ за Украйна. Тук не става въпрос за някаква еднократна военна помощ, тук става дума за това, че България трябва да реализира дългосрочен ангажимент към политиката на НАТО, за да може да използва ресурсите на НАТО и модернизира своите въоръжени сили, коментира Иванов. 
От тази гледна точка ние с БСП имаме не просто различия, а разширяващи се различия, добави той. По думите му депутатът Иван Ченчев не само не е могъл да произнесе, че Русия е агресор, а и Корнелия Нинова е започнала да заема позицията, че България нямала шанс да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г. "Това за нас също е изключително важен приоритет и ние считаме, че имаме нужда от правителство, което ясно да постави темите, свързани със сигурността, с интеграцията в еврозоната. От това, което чувам като заявки, шансовете ни да окажем някаква подкрепа на такова правителство само намаляват", коментира Иванов. 
Той съобщи, че досега не са получили покана за лидерска среща. Няма да скрия, че изглежда по-скоро пиарска опаковка, за да се прикрие това, че мандатът е изначално обречен, каза председателят на ДБ. Според Иванов, ако някой е искал да има правителство, е трябвало да се случи друго. 
Относно публикацията на "Велт", цитирана от изданието "Политико", че България е страната, която тайно е спасила Украйна, Христо Иванов коментира, че от ДБ винаги са настоявали България да окаже по всякакъв начин помощ на Украйна. България трябваше ясно да заяви, че ние подкрепяме всячески Украйна. Това е наш национален интерес. Вероятно това, че да се скрие този факт, трябваше да се минава през посредници, води до загуби за България. Лицемерието струва пари, важното е, че всичко това се е случило, каза депутатът. 
За скандала с финансирането на ДБ от служители на Nexo, Иванов обясни, че става въпрос за 10%-11% от даренията, които са привлекли, така че подобни дарения не ги поставят в условия на зависимости. Това, което нас ни касае, е начинът, по който тази фактология се използва тук пропагандно, каза той.