Великата тенисистка от близкото минало Крис Евърт разкри, че се е излекувала от рака, година след като започна битката си с болестта, пише агенция ДПА.
Евърт започна химиотерапия през януари 2022 година след като бе диагностицирана с рак на яйчниците. Туморът е бил открит в ранен стадий след като бившата тенисистка се подложи на превантивна хистеректомия след смъртта на сестра си Джийн от същото заболяване.
68-годищната Крис Евърт завърши последния си курс химиотерапия през май и потвърди позитивната новина пред ESPN: „Преди година започнах пътуване да предпазя себе си и хората, които обичам от рисковете, свързани с рака на яйчниците, който отне живота на сестра ми Джийн. Благодарение на силата на научния прогрес хванахме моя рак достатъчно рано, за да направим нещо по въпроса. Лекарят ми каза, че ако не е бил открит, до четири месеца сигурно щях да бъде напреднал до трети стадий, както при Джийн, и щях да имам много малко опции. Вместо това, веднага започнах химиотерапия и преминах шест курса. Днес съм чиста от рака и има 90 процента шанс той никога да не се върне.“
Евърт добави, че нейната история не е приключи и потвърди, че на 1 декември е претърпяла двойна мастектомия, за да намали риска от развиване на рак на гърдата. Тя обясни, че се възстановява. „Имам още една операция, която ми остава до пълната реконструкция. Казват, че тази част е лесна, но мога да ви уверя, че последните пет години не бяха. Колкото и облекчена да съм, винаги ще имам тежест в сърцето. Никога няма да се излекувам от загубата на Джийн и никога няма да приема за даденост това, което получих от нея. Преживяното от сестра ми спаси моя живот. Надявам се като споделя това, през което преминавам аз, ще спася нечий друг живот“, каза още Крис Евърт.