В момента и поради войната в Украйна, трафикът от страна на Украйна и обратно се увеличи неимоверно. Самият Дунав мост - старият Дунав мост Русе-Гюргево вече няма инфраструктурен капацитет. Поради това аз предприех редица срещи с моя колега - румънския министър на транспорта и в крайна сметка се стигна до договореност за постигане на обвързващо споразумение за нов, трети мост над река Дунав. Това заяви вчера в интервю за БНТ вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев.
Очаквам в края на този месец или началото на следващия да подпишем това обвързващо споразумение. Говорили сме и с Европейската комисия за финансиране на този проект. В момента това, което е предложено, е той да бъде финансиран по „Военна мобилност“ - има такава финансираща линия на Европейската комисия. България досега не е подавала проекти по тази линия, тя не е популярна тук. Надявам се да подпишем това споразумение в края на януари-началото на февруари, за да може да получим заедно с румънската страна и финансиране на този проект и да започнем неговото по-ускорено изграждане, посочи още министърът. 
Продължават разговорите и по другите мостове, но принципът, който е възприет от двете страни е там, където е постигнато ниво договореност, да се подписва вече обвързващо споразумение. Да се върви напред, а не да се чака договоряне за всичките пет моста и тогава да се действа.
По-добре нещо да сме направили, да има стъпки напред, отколкото да стоим и да водим едни дълги разговори, обобщи Христо Алексиев.