С две изложби стартира новия изложбен салон Художествената галерия в Русе - шестото издание на Международно биенале „Данубиан“ и самостоятелната изложба на Йоана Енеску Труйка. И двете експозиции са курирани от Дан Тудор Труйка, Румъния. Откриването се състоя вчера на улица „Борисова“ 39.
В биенале „Данубиан“ са включени творби на 20 професионални съвременни художници от Румъния, България, Испания и Гърция. Независимо от подхода, възприет от артистите, избрани по време на това събитие, то демонстрира още веднъж, отвъд границите, актуалността и точността на едно съвременно визуално послание, свързано с най-новите европейски тенденции.
Самостоятелната живописна изложба на Йоана Труйка е озаглавена „Гущер“. Тя представя част от творчеството на авторката през последните години. Включени са  фигуративни изображения на цивилизации и хора, които авторката познава или само е зърнала в многобройните си пътешествия по духовните меридиани. Гущерите заемат специално място в творчеството на художничката поради множеството производни семейства гущери, разнообразната гама от цветове и форми. 
Изложбите ще бъдат отворени за посетители до 31 януари.