Шофьорът, който вилня опустошително в квартал „Чародейка“ миналата седмица, се прости с книжката си. Широко обсъжданият в социалните мрежи инцидент стана в късните часове на 12 февруари. Тогава неадекватно движещ се камион удари няколко паркирани коли в квартала, скъса електрически жици и след това избяга, като остави след себе си куп поражения.
Благодарение на общинските охранителни камери, чиито записи са предоставени на полицията, товарният автомобил е открит и водачът е санкциониран. Вероятно ако беше хванат на място, причините за поведението му щяха да се измерят с точни цифри от специализираната полицейска апаратура за полеви тестове.
Очаква се бързо разкриване и на извършителите на още един вандалски акт благодарение на общинския център за видеонаблюдение. Това е нападението на автобусната спурка на кръстовището на улица „Борисова“ и булевард „Скобелев“, при което са изпочупени стъклата й. В момента полицията идентифицира тримата извършители на това посегателство по записите на общинските камери. 
57 стари камери в централната градска част на Русе наскоро бяха подменени с модерна техника, която запечатва ясни образи и нощем. В момента системата за видеоконтрол разполага с над 800 устройства на ключови обществени места, детски площадки, училища и главни улици. С нейна помощ досега са разкрити извършителите на редица вадналски изстъпления. 
Центърът за видеонаблюдение наскоро разшири обхвата си, включвайки и камерите в кварталите Средна кула и Долапите. Поетапно се предвижда да бъдат присъединени и всички устройства за денонощен контрол в населените места в община Русе.