Инженерите в сферата на корабната механика и електрообзавеждането на плавателни съдове са сред най-търсените специалисти в световен мащаб. Това стана ясно от проведена вчера среща на областния управител на Русе Анатоли Станев и началника на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева с ректора на Висшето военноморско училище /ВВМУ/ „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна флотилен адмирал проф. д.в.н Боян Медникаров.
„Нашата идея е да популяризираме морското образование сред децата“, каза флотилен адмирал проф. Медникаров.
В световен мащаб недостигът на морски офицери е около 80 000 души, като в Европа проблемът става все по-осезаем. Въпреки това ВВМУ остава сред лидерите в тази сфера не само в страната и Европа, но и в световен мащаб. Традиционно учебното заведение се класира сред 10-те най-добри морски училища в света, като в повечето случаи заема между второ и четвърто място в престижната класация, която съпоставя обучението в близо 100 специализирани ВУЗ-а. Университетът подготвя кадри както за цивилния сектор, така и за всички видове и родове въоръжени сили на страната. Най-голям продължава да бъде напливът към специалностите в сферата на мениджмънта и логистиката, корабоводенето, кибероперациите и киберсигурността.
Медицинският университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна съвместно с Военномедицинска академия-София и Висшето военноморско училище предлагат единствената в страната възможност за обучение по специалност „Военен лекар“. Там се обучават и медицински сестри за армията.
Стартовата заплата на завършилите най-търсените специалности е около 3500 евро, като в период от няколко години тя често достига и дори надхвърля 10 000 евро. От морската школа отчитат, че около 7 до 10 години след завършване са необходими за придобиване на капитанско свидетелство на кораби, движещи се предимно по море и океан. 
Вчера в зала „Европа“ на Доходното здание представители на университета се срещнаха с над 200 единайсетокласници и дванайсетокласници от региона и ги запознаха с възможностите за обучение във ВВМУ.