Цените на жилищата в Русе отчитат драстичен спад през третото тримесечие на миналата година, показват обявените тези дни данни на Националната статистика. Намалението е с внушителните 7,6% спрямо предходното тримесечие. Новото строителство поевтинява с 4,7 на сто, а старото - 8,3 на сто.
Спадът на цените в Русе изглежда изненадващ на фона на всеобщата инфлация, но трябва да се отбележи, че той идва след две тримесечия на рекордни поскъпвания - с 8% и 9,5%, така че градът ни беше рекордьор по ръст на цените. Сега те се връщат към някакви по-нормални нива, а повишението за последните 12 месеца е с 12,9%, което си е повече от съществено.          

По изчисления на „Утро“ средната цена на жилищата през третото тримесечие според приключилите за периода сделки е средно 1474 лева на квадратен метър или 754 евро/кв.м. В офертите за продажба по сайтовете за имоти обаче цените вече масово са над 1000 евро/кв.м. Очевидно сред продавачите цари оптимизъм, че поскъпването ще продължи. Ако се вярва на статистиката обаче, реалните сделки се сключват на доста по-ниски цени.
Демографската ситуация и тенденциите на международните пазари също не предполагат поскъпването на имотите да продължи. С намаляване на населението търсенето на жилища ще изтънява все повече, а покачването на лихвите и затягането на изискванията от банките ще затруднят купувачите, които разчитат на заемни средства. Инфлацията няма да изчезне и ще остане фактор, бутащ нагоре цените, но поскъпването на жилищата надали ще може да догони поскъпването на живота.