Известният русенски скулптор Янко Бонев напусна земния свят, за да вае творбите си на небето. 77-годишният творец е починал в събота, 14 януари.
Янко Бонев е роден на 7 юни 1945 г. в Русе. През 1975 г. завършва Националната художествена академия и започва да работи в областта на монументалната пластика. През годините участва в национални изложби, а някои от скулптурите му са откупени от частни колекционери.
Негови творби и реализирани проекти могат да бъдат видени в различни български градове. Някои от тях са централният площад в Добрич, фонтанът на централния площад в Благоевград, фонтан на централния площад в  Русе и много други. Неговият почерк носят екстериорният и интериорният дизайн на офис сгради, банки, хотели и други публични сгради. Името му присъства в Българската енциклопедия за монументални изкуства.
Янко Бонев участва в процеса около изграждането на паметник на Васил Левски в Русе, като бе и председател на комисията за избор на проекта. 
Участвал е на Олимпийските игри в Мексико 1968 година като състезател по гребане.
„Всеки скулптор оставя своите произведения във времето, а Янко Бонев има водеща роля в българската скулптура и ще остави своята трайна следа там“. Това заяви за БГНЕС Вежди Рашидов, скулптор и председател на 48-ото Народно събрание, по повод кончината на Янко Бонев.
Рашидов ще запомни Бонев като продуктивен, добре работещ скулптор, но и прекрасен приятел.
„Винаги сме поддържали приятелски отношения, бил съм в неговото ателие, когато нямах свое, той ме беше поканил да направя поръчка в неговото; и имаме само хубави спомени заедно. Един прекрасен скулптор си отиде, винаги лъчезарен и усмихнат човек, светла му памет“, заяви още той.
Опелото ще се състои в столицата на 18 януари, сряда, в църквата „Света София“, от 12 часа.