Изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева бе отличена от Асоциацията на журналистите и писателите в сферата на туризма за изключителния й принос в популяризирането на множество културни и исторически обекти в България и Румъния. Наградата й бе връчена от председателя на асоциацията Михай Огринжи на форум в Букурещ, посветен на 65-ата годишнина от учредяването на организацията, в която членуват над 200 творци от Румъния, Молдова, Украйна, Унгария, Италия, Испания, САЩ и България. 
„България е най-посещаваната страна от членовете на нашата асоциация. Само миналата година две групи членове на нашата организация посетиха част от Северна България - от Русе до Разград (включително Свещари), както и възхитителния маршрут, който включваше Силистра, Калиакра, Албена, Балчик, Велико Търново. Има общини от другата страна на Дунава, които знаят какво е приятелство. С България имаме едно от най-последователните сътрудничества“, заяви за БТА председателят на Асоциацията Михай Огринжи.
За изграждане на духовни мостове между България и Румъния бяха отличени още двама българи - кметът на Велико Търново Даниел Панов и историкът Емил Врежаков.