Намеренията на русенската „Строител 94“ да възкреси на практика необитаемия търговски комплекс „Ялта“, като изкупи цялата сграда и промени предназначението й, явно няма да се случат толкова бързо, колкото се иска на всички. Както „Утро“ писа, през лятото на миналата година фирмата излезе с оферта към останалите към 150 собственици да изкупи магазините им по 3500 лева.                  

Голяма част са изоставили имотите си, без да проявяват никакъв интерес какво се случва с тях. В някои от клетките на призрачния комплекс дори все още стои залежала стока, въпреки че собствениците им са зарязали търговията от години, а някои от тях отдавна не живеят в Русе. Въпреки това интерес за продажба дори на тази ниска цена не липсва, но е налице и друг проблем - заявките изискват значителен финансов ресурс, които фирмата не може да осигури веднага.
Видях офертата на „Строител 94“ и от месеци се опитвам да продам магазина си. Още през юли съм изпратил копия от нотариалния акт и други документи, за да се подготви сделката, но все така нищо не се случва. Някога купих този магазин в „Ялта“ за 20 хил. лева, вложих още почти толкова за ремонт и обзавеждане, но съм съгласен да го продам дори за тази смешна сума от 3500 лева, защото само плащам за него данък по 120 лева годишно без да го ползвам, каза един собствениците в „Ялта“.
Управителят на „Строител 94“ Адриан Златарски обясни, че офертата си остава валидна, а покупките се извършват съобразно финансовите възможности на фирмата. През миналата година са сключени осем сделки, за настоящата 2023-а за тази цел е предвиден бюджет от 120 хил. лева, които трябва да дойдат от печалбата на фирмата от обичайната й дейност. Ръководството на „Строител 94“ е категорично, че няма да прибягва до кредит, за да финансира целта си за придобиване на 100% от комплекса. И тъй като други желаещи да купят изоставените от години имоти няма, офертата може да бъде и намалена.
Златарски заяви, че фирмата има вече план какво да прави за в бъдеще със сградата, но този етап предпочита да не го споделя. Ясно е обаче, че като търговски център сградата няма никакво бъдеще, за офиси също не става. Перфектната локация прави мястото удобно за жилищна сграда, но това ще означава да се съборят двата етажа и да се започне изграждането наново.