Русе се нарежда сред градовете, които ще отбелязват годишнината от обесването на Васил Левски и ще отдават почит пред паметта му на истинската дата на гибелта му - 18 февруари, а не както досега на 19-и. Това бе решена на вчерашното заседание на Обществения съвет по култура, което бе открито от кмета Пенчо Милков.
Членовете на съвета подкрепиха утвърждаването на доказаната от историците дата, която вече е възприета в родния град на Апостола - Карлово, Велико Търново и други градове в страната. Корените на разминаването са повече от век назад. През 1916 година, когато България преминава от Юлианския към Григорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни. За събитията, случили се преди 1 март 1900 година обаче, необходимата поправка е 12 дни. Въпреки това, за някои събития от 19 век погрешно се добавят 13 дни, какъвто е и случаят с обесването на националния ни герой.
Друга важна новина от вчера е, че Община Русе предвижда и обособяването на възпоменателна алея за делата на бележити русенци. Предстои да бъдат определени нейното местоположение и изглед. 
„Русенци имат славна история, с която се гордеят, и всяко следващо поколение трябва да бъде запознато с личностите, допринесли то да живее в един по-добър град“, каза кметът Пенчо Милков. 
Направен бе и преглед на празниците през първата половина на годината.
Тържественото отбелязване на Освобождението на Русе - 20 февруари, ще се проведе в Пантеона на възрожденците.
За националния празник на България 3 март отново се предвижда участието на ученици от русенските училища.
На Празника на Русе - 6 май, ще бъдат поканени представители на побратимените му градове. Изложба ще представи моменти от подписването на договорите за приятелство.
С подготвянето на сценария за честване на 24 май ще бъдат ангажирани учители по български език и литература в Русе.
Общественият съвет обсъди и правилника за реда и условията за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата чрез местния бюджет. Членовете на съвета получиха уверението на кмета Пенчо Милков, че през 2023 година Програма „Култура“ ще разшири мащаба си. Избрана беше работна група, която да предложи на кмета актуални промени.
Директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов представи пред своите колеги развитието на финансирания от Община Русе сборник, посветен на 100-те първи неща, случили се в града.