„В аржентинския град Берисо живее една от най-големите български диаспори - над 500 семейства с български корени. С подписването на споразумение за побратимяването му с Русе, водени от историческите, приятелски и културни връзки, ще дадем нов тласък на бъдещото сътрудничество между двете населени места. За нас е чест да станем първия български град, който протяга ръка към българската общност в този град“. С тези думи кметът Пенчо Милков поздрави колегата си от Берисо Фабиан Калярди на среща, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.
Специално за подписването на споразумението в Русе пристигна посланикът на Аржентина у нас Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасоф. 
Кметът на Берисо Фабиан Калиарди разказа за развитието на града през последните години, като в разговорите се включи и посланикът ни в Република Аржентина Стоян Михайлов.
 Аржентинският посланик Атанасоф благодари на местната администрация и на общинските съветници за решението им да официализират добрите взаимоотношения през годините на регионално и национално ниво чрез подписването на документа. Той беше единодушно определен като „исторически“. По думите на дипломата двата града си приличат много и по отношение на мултикултурното си развитие чрез приютяването на различни етнически групи. Той разказа накратко за българските си корени, които датират от началото на 20 век, когато неговите предци се установяват в Аржентина и конкретно в Берисо при голямата емигрантска вълна по това време. 
Обсъдено беше провеждането на общи инициативи между двата града в областта на туризма, културата, социалното развитие, търговията и икономиката, както и по други въпроси от общ интерес. Кметът Пенчо Милков представи пред аржентинския посланик и кмета на Берисо потенциала и икономическото развитие на региона, както и богатото културно-историческо наследство и събития от културния и спортен календар на града. 
Поканата за сключване на споразумение дойде от посланика на Аржентина в България Н. Пр. Алфредо Атанасоф, а Общинският съвет я прие през октомври и упълномощи кмета Пенчо милков да подпише нужните документи.
Берисо се намира в провинция Буенос Айрес. Стотиците семейства с български корени там поддържат живи спомените за родината на предците си с редовни  срещи и инициативи, а духовното им наследство е поддържано за десетилетия от три организации, основани от български емигранти. Македонско-български клуб, Дружество „Кирил и Методий“ и Дружество за взаимопомощ се обединяват през 1955 година и образуват Българско културно дружество „Иван Вазов“. Дружеството отбелязва български празници и традиции и развива активно взаимодействие с Аржентино-българската фондация в Буенос Айрес. Към организацията е учреден състав за български народни танци „Седянка“.