Седмина възрастни - шест жени и мъж, живеят в създадения по българо-румънски европроект Дом за възрастни хора „Флора“ в Бяла. В него временно са подслонени и три бежански семейства от Украйна.
Домът за възрастни хора е открит в началото на миналата година. Той е създаден по проект „СоБи - Подобряване на координацията и социалните политики между Община Бяла и Комуна Градинари (Румъния) за ефективен трансграничен регион“, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 година“. Общата стойност е 1 081 938,54 евро.
Дом „Флора“ разполага с 19 двойни, две единични и една тройна стаи. Всяко помещение е оборудвано със собствен санитарен възел, телевизор и други удобства. В сградата са обособени различни помещения, включващи голяма трапезария, всекидневна, здравен и стоматологичен кабинет и фитнес.
Дом „Флора“ разполага и с модерни системи за постоянно видеонаблюдение и телемедицина. Налична е и система за определяне местоположението на потребителите чрез специална гривна, снабдена с паник бутон, за спешни случаи и дистанционна диагностика.
В началото на март миналата година в Дома за възрастни хора са били подслонени временно 48 украински бежанци. Вторият етаж на сградата е трансформиран временно за настаняване на хора, бягащи от войната. В момента там живеят три украински семейства, като общината е поела изхранването им.